Crohn’s sygdom

Crohn’s sygdom er en autoimmun sygdom, der hører til gruppen af de såkaldte inflammatoriske tarmsygdomme.1 Sygdommen er opkaldt efter Burrill Bernard Crohn, der beskrev den i 1932.

Crohns sygdom er kendetegnet ved tilbagevendende inflammation i specifikke dele af tarmene. Hele fordøjelseskanalen kan være berørt, fra mund til rektum. For det meste er det dog tyktarmen og den nederste del af tyndtarmen, der er inflammeret.1

Sygdommen kan forårsage et bredt spektrum af symptomer, der kan være meget forskellige fra person til person. Typiske symptomer er diarré, mavesmerter, vægttab og feber. Inflammation af tarmen på grund af Crohns sygdom berører ofte alle lag i vævet og forårsager fortykkelse og forsnævring i tarmen, og dette kan føre til strikturer.1

Det er stadig i dag uvist, præcist hvorfor en person får Crohns sygdom. Flere mulige trigger- og risikofaktorer kan dog allerede være identificeret, inklusive faktorer som infektioner, livsstil, genetisk påvirkning eller rygning.1

Crohns sygdom forekommer hyppigere i industrialiserede lande, der har en vestlig livsstil. I Europa lider omkring 0,3 % af befolkningen af sygdommen.2 Mænd rammes hyppigere end kvinder med en ratio af 2:1, og sygdommen kan opstå i alle aldre.1,3

Gastroenterologer er specialister i behandlingen af Crohns sygdom. Afhængigt af, hvor inflammationen er lokaliseret og varigheden af denne, er der forskellige muligheder for medicinsk behandling af sygdommen. Disse lægemidler omfatter præparater som f.eks. salicylater, steroider, thiopuriner, biologiske lægemidler eller methotrexat.3

Hvis din læge har formodning om, at årsagen til dine symptomer kan være Crohns sygdom, er der forskellige muligheder for at få bekræftet denne diagnose, inklusive endoskopiske, histologiske, radiologiske eller biokemiske undersøgelser.1 Når diagnosen er sikker, vil din læge vælge den behandling, der er bedst for dig med henblik på at kontrollere inflammationen og reducere dine symptomer.


Kilder:
1 Baumgart and Sandborn. Lancet 2012; 280:1590-1605
2 Molodecky et al., Gastroenterology 2012;142:46-54
3 Baumgart, Deutsches Ärzteblatt 2009; 206(8):123-33